Hä?

  • Pyyhepäivää juhlitaan vuosittain 25. toukokuuta kirjailija Douglas Adamsin muistoksi.
  • Ensimmäisen kerran Pyyhepäivää vietettiin 2001 hiukan kirjailijan kuoleman jälkeen. (Tai kuten jotkut ovat taipuvaisempia uskomaan, hänen päätettyään viettää muutaman välivuoden kuolleena verotusteknisistä syistä.)
  • Pyyhepäivänä kannetaan mukana pyyhettä, kaikissa tilanteissa.

Turun Cosmic Comic Cafessa päivää on juhlistettu jo vuodesta 2006 maailmankaikkeuden huonoimman runouden matinealla. Tänä vuonna Turun pääkirjaston Studiossa (uudisosan pääsisäänkäynnin vieressä) näytetään kello 13–14.50 vuoden 2005 elokuvasovitus Linnunradan käsikirja liftareille -kirjasarjasta. Elokuvan jälkeen on pinssipaja. Näiden lisäksi Pyyhepäivä-viikoksi Kirjallisuus ja taiteet -osastolla on suunnitteilla Douglas Adams -aiheinen näyttely.

Tampereella repat tapaavat vaeltaa Jack the Roosteriiin.

Helsingissä liftarit ovat kokoontuneet Pub Angleterreen.

Lahdessa geokätkijät ovat tavanneet Pyyhepäivänä kauppatorilla.

Kuusamon pääkirjasto järjesti arpajaiset Pyyhepäivänä 2018.

Muita juhlintatapoja ja -paikkoja maailmalta löydät Towel Day -saitilta.

Pyyhe, kirjassa sanotaan, on ehkä kaikkein käyttökelpoisin esine peukalokyytiläisen tavaroista. Ensinnäkin sillä on käytännöllistä arvoa: Siihen voi kääriytyä matkatessaan Jaglan Betan kylmien kuiden pinnalla. Sen päällä voi maata Santraginus V:n hohtavilla marmorihiekkarannoilla ja hengittää merien juovuttavia tuoksuja. Sen alle voi nukahtaa Kakrafoonin erämaassa punaisten aurinkojen lempeässä loisteessa. Sitä voi käyttää purjeena pikku lautassaan purjehtiessaan myötävirtaan pitkin Mothin raskasvetisiä jokia. Jos pyyhkeen kastelee, sitä voi käyttää lähitaisteluaseena. Sen voi kääriä päänsä ympäri päästäkseen hengittämästä myrkyllisiä kaasuja tai välttääkseen Traal-planeetan verenhimoisen sontiaismolottajan katsetta — Pyyhettä voi käyttää merkinantovälineenä pulaan joutuessaan, ja tietenkin siihen voi kuivata itsensä, jos se vielä näyttää kyllin puhtaalta kaiken tämän jälkeen.